Na jagody

red.
14.07.2016 15:33
A A A
Tarta z jagodami

Tarta z jagodami (Fot. Jacek Ura)

Sezon w pełni, więc kto żyw, niech rusz w las, bo te nazbierane własnoręcznie smakują najlepiej. No i nic nie kosztują! Oto jagodowe słodkości, które zachwycą domowników i gości.

Tarta z jagodami

Ciasto: 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/4 szklanki cukru, 100 g schłodzonego masła, 1 żółtko, szczypta soli. Wierzch: 2 szklanki czarnych jagód. Krem: 250 ml maślanki, 3 żółtka, 4 łyżki mąki, 1/2 szklanki cukru, po 1 łyżce soku i skórki otartej z cytryny, 50 g masła, kilka kropli olejku waniliowego, szczypta soli. Do dekoracji: cukier puder, jagody

Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i solą, starannie posiekaj z kawałkami zimnego masła. Wlej żółtko lekko ubite z 2 łyżkami zimnej wody i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię do żywności i na godzinę włóż do lodówki. Zimnym ciastem wylep dno i boki formy do tart o średnicy 25. Piecz 25 minut w 180°C, (powinno być jasnozłote). Zmiksuj składniki kremu. Jagody rozłóż równą warstwą na podpieczonym kruchym spodzie, zalej przygotowanym kremem. Piecz 30-35 minut tej samej temperaturze. Gotowe wystudzone ciasto udekoruj świeżymi owocami i posyp cukrem pudrem.

Beziki z jagodami

25 gotowych bez średniej wielkości, 300 g jagód, 2-3 łyżki cukru. Do przełożenia: lody cytrynowe, 150 g jagód. Do dekoracji: 300 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka cukru pudru, skórka otarta z cytryny

Umyte owoce zmiksuj z cukrem, przetrzyj przez gęste sitko. Na półmisku rozlej trochę sosu jagodowego, ustaw okrągły „płotek” z 10 bez. Cztery- pięć bez grubo pokrusz i rozsyp wewnątrz płotka. Na tej warstwie rozłóż połowę i jagód. Na nich ustaw mniejszy „płotek” z 7-8 bez. W środku rozsyp cztery pokruszone bezy, na nich rozłóż resztę lodów oraz pozostałe jagody i pozostałe pokruszone bezy. Udekoruj deser śmietaną ubitą z cukrem pudrem i skórką cytrynową, polej przygotowanym sosem.

Galaretka

500 g jagód, 1 opakowanie żelfiksu 2:1, 500 g cukru, ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru waniliowego, 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Jagody umyj, osącz, zalej zimną wodą (800 ml) i gotuj 4-5 minut. Przecedź przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierz trzy szklanki (750 ml) powstałego soku, wymieszaj z żelfiksem i zagotuj. Wsyp cukier, dodaj wanilię lub cukier waniliowy i gotuj 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmij z ognia, wymieszaj z winem, przelej do wyparzonych słoików. Zakręć słoiki, ustaw dnem do góry na ściereczce, a gdy wystygną, wstaw do lodówki.

Jagodzianki

Ciasto: 700 g mąki pszennej, 70 g drożdży, 2 jajka (w tym jedno do posmarowania jagodzianek), 3-4 czubate łyżki cukru pudru, 100 g masła, 200 ml mleka, szczypta soli, cukier do posypania bułeczek. Nadzienie: 500-600 g jagód

Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i podgrzewaj na malutkim ogniu, aż masło się roztopi. Ostudź. Dodaj cukier puder, jajko i sól oraz drożdże roztarte z łyżeczką cukru. Wsyp przesianą mąkę. Zarób ciasto i zostaw do wyrośnięcia. Zrób z ciasta wałek, pokrój na kawałki. Po kolei rozpłaszczaj każdą porcję ciasta w dłoni, na środek kładź łyżkę jagód i zlepiaj brzegi, formując bułeczkę o podłużnym kształcie. Kiedy jagodzianki trochę wyrosną, posmaruj każdą rozmąconym jajkiem i oprósz cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 35-40 minut.

Polecamy